Aby jak najlepiej przygotować glebę pod wysiew, to jednym z polecanych przez ekspertów zabiegów jest mulczowanie gleby. Dzięki niemu można poprawić jakość i ilość plonów osiąganych z ha uprawy. Na czym polega mulczowanie gleby i dlaczego warto je wykonywać?
Mulczowanie gleby w rolnictwie – na czym polega?
Co to jest mulczowanie gleby? Zabieg ten polega na penetracji głębszych warstw gleby oraz mieszaniu jej z materią organiczną. W tym celu stosowane są specjalne mulczery wgłębne. Dzięki temu zabiegowi poprawia się struktura gleby, eliminuje się z niej chwasty oraz umożliwia roślinom jeszcze lepsze pobieranie składników odżywczych. Nic więc dziwnego, że wielu ekspertów rekomenduje mulczowanie przed planowanym wysiewem lub sadzeniem.
Jak jeszcze rozumiane jest mulczowanie gleby?
Samo mulczowanie gleby może odnosić się do jeszcze jednego zabiegu. Oznacza pokrycie gleby warstwą ochronną, co zapobiega jej przemarzaniu, chroni przed erozją oraz pomaga w utrzymaniu odpowiedniej wilgotności. W ramach mulczu wykorzystuje się m.in.: kompost, ściętą trawę czy też słomę. Organiczny materiał układa się na glebie, aby zapewnić sobie lepszy wzrost roślin oraz zwiększyć efektywność plonów. Oczywiście przekłada się to na poprawę wyników finansowych gospodarstwa rolnego.
Jaki materiał organiczny można wykorzystać jako mulcz?
W praktyce jako mulcz stosuje się różnego rodzaju materiał organiczny. Dobrze sprawdza się m.in. międzyplon. Ponadto w rolnictwie wykorzystuje się również m.in.:
- słomę – lekka i tania, dobra pod uprawy warzywne;
- skoszoną trawę – koniecznie suchą, aby zapobiec powstawaniu pleśni i gniciu;
- kompost – zawiera składniki odżywcze dla roślin oraz chroni podłoże przed utratą wilgoci;
- rozdrobnione liście.
Przy doborze materiału na mulcz pod uwagę bierze się możliwości danego gospodarstwa (np. dostęp do danego typu materiału organicznego) oraz aspekty finansowe.
Kiedy wykonuje się mulczowanie gleby?
Mulczowanie gleby to zabieg, który wykonuje się w różnym okresie. Wszystko zależy od tego, jaki cel chce się osiągnąć. Poniżej wskazano na określone korzyści związane z wykonywaniem mulczowania o danej porze roku.
Latem zabieg ten można przeprowadzić po to, aby zatrzymać wilgoć w glebie, co ma duże znaczenie w okresie upałów. Mulczowanie chroni korzenie roślin przed przegrzewaniem się, które negatywnie wpływa na plony. Jednocześnie ogranicza wzrost chwastów, zmniejszając zagrożenie dla upraw. Najlepsze efekty uzyskuje się, wykonując zabieg na przełomie maja/czerwca. Dokładny termin zależy od panujących warunków atmosferycznych, w tym stopnia nawodnienia gleby.
Wiosenne mulczowanie zapobiega kiełkowaniu chwastów oraz poprawia parametry gleby przed wzrostem roślin. Warto uwzględnić ten zabieg przed sezonem wegetacyjnym. Wykonuje się go w kwietniu lub maju, jednak należy uważać, aby gleba nie była zbyt wilgotna i zbyt zimna. Termin mulczowania dostosowuje się do aktualnej pogody.
Ten zabieg agrarny można przeprowadzić również jesienią. Wszystko po to, aby zabezpieczyć rośliny przed zimą i przymrozkami. Mulcz ułatwia utrzymanie ciepła w glebie i zabezpiecza przed jego stratami. Do tego w okresie zimowym podlega on rozkładowi, co użyźnia glebę w składniki odżywcze. Ma to przełożenie na poprawę parametrów wzrostu roślin na wiosnę.
W przypadku zbóż mulcz zazwyczaj nie jest wykorzystywany zimą. W tym okresie wskazane jest jego stosowania przede wszystkim w przypadku delikatnych roślin wieloletnich.
Jak wykonać mulczowanie?
Zabieg mulczowania gleby warto poprzedzić dokładnym usunięciem chwastów. Do tego ziemia powinna być odpowiednio nawodniona. Dodatkowo można zastosować nawóz lub kompostowanie. Tak przygotowane pole można pokryć mulczem. W przypadku materiału organicznego jego warstwa powinna oscylować w granicach 5-10 cm.
Dlaczego warto wykonać mulczowanie gleby?
Jak już wspomniano, jest kilka podstawowych powodów, dla których warto wykonywać mulczowanie gleby. Daje to wiele korzyści. Przede wszystkim wpływa na poprawę struktury gleby oraz pozwala na utrzymanie jej pożądanych właściwości w dłuższym okresie. Ponadto mulczowanie redukuje zjawisko rozwoju szkodliwych chwastów poprzez hamowanie ich kiełkowania. Kolejnym argumentem za tym zabiegiem jest poprawa wzrostu roślin poprzez dostarczenie im niezbędnych składników odżywczych. Spowolnione odparowywanie wody zmniejsza ryzyko negatywnych skutków suszy, a warstwa ochronna mulczu zabezpiecza rośliny przed przegrzewaniem lub przemarzaniem. To tylko kilka powodów, dla których warto uwzględnić mulczowanie w planie prac agrarnych.
Dodatkowym zabezpieczeniem dla upraw mogą być oferowane przez Scandagrę środki ochrony roślin. Warto zapoznać się z ofertą firmy Scandagra. Są tam wysokiej jakości materiał siewny odporny na trudne warunki, szkodniki i choroby.
Bibliografia:
- Artyszak A., Mulczowanie jest dobre, ale nie wszędzie, Nowoczesna Uprawa, 2014/08, s. 68-71
- Wyrzykowska M., Mulczowanie – na czym polega i co daje, Tygodnik Poradnik Rolniczy, 2019/39(801), s. 66