Sucha zgnilizna kapustnych – kompleksowy poradnik o zwalczaniu choroby

Polska jest jednym z liderów produkcji rzepaku w Europie. Niestety, ta roślina z rodziny kapustowatych jest podatna na groźne choroby, w tym suchą zgniliznę kapustnych. Wywołują ją grzyby Leptosphaeria maculans i Leptosphaeria biglobosa, które mogą zniszczyć nawet 75 proc. uprawy. Jak rozpoznać suchą zgniliznę kapustnych w rzepaku i innych roślinach?

Sucha zgnilizna kapustnych – objawy 

W jaki sposób można zidentyfikować suchą zgniliznę kapustnych, potocznie nazywaną fomą lub fomozą? Choroba atakuje siewki, liścienie i liście właściwe. Pierwsze stadium jest widoczne jesienią – infekcja objawia się niewielkimi plamkami w żółtym kolorze. 

Z biegiem czasu wspomniane zmiany rosną i przybierają postać jasnobeżowej martwicy o charakterystycznym owalnym kształcie, otoczonym ciemniejszą obwódką. Wewnątrz niej powstają owocniki zwane piknidiami. Wyglądają jak czarne kropki i są źródłem dalszego rozprzestrzeniania się choroby. Owocniki uwalniają zarodniki konidialne, które osadzają się na pozostałych roślinach, wywołując infekcję.

Sucha zgnilizna kapustnych nasila się wiosną. Grzyby przenoszą się z liści na łodygi i szyjki korzeniowe. Następuje przewężenie szyjki korzeniowej lub części korzenia, w efekcie czego roślina nie jest w stanie prawidłowo się odżywiać – nie pobiera odpowiednio wody i składników odżywczych. Niestety, zmiany chorobowe często są widoczne dopiero po przekrojeniu rośliny – wewnątrz niej znajdują się ciemne plamy. Początkowo wilgotne, z czasem stają się suche, a roślina obumiera. 

Fot. Sucha zgnilizna kapustnych jest bardzo niebezpieczną chorobą, mogącą skutkować stratami w plonowaniu aż do 75%.

Kiedy atakuje sucha zgnilizna kapustnych?

Sucha zgnilizna kapustnych najszybciej rozwija się przy podwyższonym poziomie wilgotności i wysokiej temperaturze, czyli w dogodnym środowisku dla grzybów. Infekcja rozwija się w temperaturze od 5°C do 30°C, a deszczowa pogoda sprzyja jej występowaniu. Pierwsze symptomy choroby można zauważyć już po kilku dniach od zainfekowania. W temperaturze poniżej 20°C infekcja rozwija się wolniej, ponieważ grzybnia nie jest odporna na chłód.

Wilgoć sprzyja rozprzestrzenianiu się zarodników grzybów, zwłaszcza gdy liście są zwilżone od 8 do 48 godzin. Wówczas roślina staje się podatniejsza na ataki suchej zgnilizny kapustnych,  zwłaszcza w okresie wiosny. Jednak to jesienią często pojawiają się pierwsze symptomy infekcji, nawet na młodych siewkach rzepaku – na liściach, liścieniach, łodydze i korzeniu. 

Co sprzyja występowaniu suchej zgnilizny kapustnych?

Sucha zgnilizna kapustnych atakuje rzepak, brukiew, gorczycę, kapustę, kalafior oraz pozostałe rośliny z rodziny kapustnych. Warunki sprzyjające jej wystąpieniu, to:

  • źle zagospodarowane resztki pożniwne,
  • obecność szkodników uszkadzających łodygi, takich jak chowacz brukwiaczek,
  • przesadnie gęsty siew,
  • zainfekowany materiał do siewu.

Straty w plonach mogą osiągnąć do 75 proc. 

Jak skutecznie zapobiegać suchej zgniliźnie kapustnych?

W pierwszej kolejności warto zapobiegać infekcji, stosując odpowiednie metody agrotechniczne, takie jak: 

  • eliminacja samosiewów rzepaku, 
  • walka ze szkodnikami,
  • stosowanie bezpiecznego materiału siewnego

Duże znaczenie ma również właściwe przyoranie resztek pożniwnych i eliminacja chwastów kapustowatych. Producenci oferują też odmiany rzepaku, odporniejsze na choroby. Dlatego warto dokładnie zapoznać się ze specyfiką i opisem danej odmiany przed zakupem. Dzięki temu uprawa rzepaku ozimego i innych roślin będzie zdecydowanie bezpieczniejsza i prostsza.

Jak zwalczać suchą zgniliznę kapustnych?

W przypadku suchej zgnilizny kapustnych, próg szkodliwości wynosi około 15 proc. roślin z objawami infekcji. Najważniejszym krokiem jest dobór właściwych preparatów grzybobójczych. Wysoką skutecznością w walce z chorobą cechują się środki fungicydowe o układowym działaniu i z grupy triazoli. 

Kiedy należy walczyć z suchą zgnilizną kapustnych? Zwalczanie z użyciem preparatów fungicydowych można zastosować już jesienią, gdy tylko pojawią się pierwsze symptomy infekcji. W tej sposób zapobiega się dalszemu rozwojowi choroby. Środki te zawierają substancje czynne: 

  • tebukonazol,
  • paklobutrazol,
  • difenokonazol,
  • protiokonazol,
  • metkonazol.

Warto pamiętać, że preparaty z rodziny triazoli należy stosować w temperaturze około 10-12°C. Drugi etap obejmuje zastosowanie preparatów fungicydowych w okresie wiosennym. Wiosenne zabiegi ograniczają również ryzyko pojawienia się infekcji w następnym sezonie. 

Jako że sucha zgnilizna kapustnych w rzepaku jest spowodowana wystąpieniem dwóch gatunków grzybów (Leptosphaeria maculans i Leptosphaeria biglobosa), to doskonale sprawdzają się preparaty o wielokierunkowym działaniu. Dodatkową ochronę przed tą chorobą zapewnia zaprawianie nasion preparatami fungicydowymi.

 

BIBLIOGRAFIA:

  1. Brachaczek, A., Kaczmarek, J., Kosiada, T., & Jedryczka, M. Występowanie suchej zgnilizny kapustnych na wybranych odmianach rzepaku ozimego i ich plon w warunkach doświadczeń łanowych w Wielkopolsce. Rośliny Oleiste-Oilseed Crops, 2012.
  2. Korbas, M., & Jajor, E. Sucha zgnilizna kapustnych. Farmer, 2013, 03.
  3. Kaczmarek, J., & Jedryczka, M. Zagrożenie rzepaku ozimego suchą zgnilizną kapustnych na Dolnym Śląsku w latach 2004-2007. Rośliny Oleiste-Oilseed Crops, 2008.
  4. Szulc K. Zwalczanie suchej zgnilizny kapustnych w rzepaku. Farmer, 2017, 10.

 

 

Newsletter

Bądź na bieżąco. Zapisz się do newslettera.

WAŻNE: Od dnia 25 maja 2018 r. obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (RODO). RODO obowiązywać będzie w identycznym zakresie we wszystkich krajach Unii Europejskiej, a więc także w Polsce. W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. Możecie Państwo dokonać w każdym czasie zmiany ustawień dotyczących cookies. Zachęcamy do zapoznania się z nową polityką prywatności SCANDAGRA Polska