Wśród traw uprawianych jako rośliny pastewne w Polsce znajduje się kupkówka pospolita. Należy ona do rodziny wiechlinowatych i jest powszechna w całej Europie. Pełne plonowanie można osiągnąć już w ciągu pierwszego roku. Oto najważniejsze informacje na temat kupkówki pospolitej, jej przeznaczenia oraz norm wysiewu.
Czym charakteryzuje się kupkówka pospolita?
Zgodnie z klasyfikacją kupkówka pospolita (Dactylis glomerata L.) to gatunek z rodziny wiechlinowatych. Występuje na niemal całym Starym Kontynencie, a także w wybranych regionach Azji i Afryki. Roślina tworzy bujne kępy z pędami bocznymi. Źdźbło może osiągać wysokość od 50 do 150 cm. Liście są szarozielone, wąskie (4–10 mm szerokości), zazwyczaj szorstkie w dotyku.
Kwiaty tworzą wiechę – początkowo zwężoną, z czasem luźniejszą, zagęszczającą się w górnej części. Kupkówka pospolita nie jest podatna na wyleganie, co znacznie ułatwia jej uprawę i ogranicza ryzyko strat plonów.
Podstawowe odmiany kupkówki pospolitej
W Krajowym Rejestrze znajduje się obecnie 13 odmian kupkówki pospolitej. Są to m.in.:
- Amera,
- Amila,
- Baridana,
- Bepro,
- Berta,
- Crown Royale,
- Dika,
- Krysta,
- Minora,
- Nera,
- Niva,
- Trerano,
- Tukan.
Przed wyborem konkretnej odmiany warto zapoznać się z jej charakterystyką, terminem kłoszenia oraz wartością pokarmową.
Pylenie Kupkówki pospolitej
Kupkówka pospolita pylenie rozpoczyna zazwyczaj w połowie maja i trwa przez kilka tygodni, aż do początku lipca. W tym okresie odnotowuje się najwyższe stężenie jej pyłku w powietrzu. Szczegółowy czas kwitnienia zależy od temperatur w danym roku oraz zmiennych warunków pogodowych.
Kupkówka pospolita jako roślina uprawna
Roślina ta występuje zarówno w stanie dzikim, jak i w uprawie polowej. Naturalnie spotyka się ją na łąkach, zwłaszcza w pobliżu lasów. Ze względu na wysoki potencjał plonotwórczy i dużą trwałość, jest chętnie wybierana przez rolników jako roślina pastewna.
Kupkówka pospolita dobrze sprawdza się zarówno w uprawie czystej, jak i w mieszankach z innymi gatunkami np. z roślinami motylkowymi. Już w pierwszym roku uprawy można osiągnąć pełne plonowanie.
W optymalnych warunkach może być użytkowana nawet przez 10 lat, choć od szóstego roku obserwuje się stopniowy spadek plonów.
Jakie gleby preferuje kupkówka pospolita?
Kupkówka wykazuje duże zapotrzebowanie na różnego rodzaju składniki pokarmowe, w tym przede wszystkim na azot i potas. Oznacza to, że na glebach ubogich konieczne jest uzupełnianie tych składników poprzez odpowiednie nawożenie. Jednocześnie gatunek ten źle radzi sobie na glebach murszowych oraz piaszczystych, dlatego powinien być wysiewany na podłożu żyznym.
Preferowane pH gleby mieści się w przedziale 5,5–7,5, czyli od umiarkowanie kwaśnych do obojętnych. Kupkówka pospolita daje najlepsze plony na stanowiskach dobrze nasłonecznionych.
Kupkówka pospolita. Norma wysiewu
Aby uzyskać optymalne plony, należy przestrzegać zaleceń dotyczących siewu. W uprawie czystej standardowa norma wysiewu wynosi 25 kg/ha. Zalecana szerokość międzyrzędzi to 60–75 cm.
W przypadku mieszanek z innymi roślinami, takimi jak koniczyna czy lucerna, stosuje się od 10 do 15 kg nasion na hektar.
Siew wiosenny przeprowadza się od końca marca do maja – w zależności od warunków pogodowych. Nasiona najlepiej kiełkują w dobrze nagrzanej glebie. Wysiew letni (w wakacje) umożliwia dobre ukorzenienie się roślin przed zimą.
Nawożenie kupkówki pospolitej
Ze względu na duże zapotrzebowanie na składniki mineralne, w uprawie kupkówki pospolitej rekomenduje się racjonalne nawożenie azotowe i potasowe – szczególnie na glebach organicznych. Każdorazowo warto jednak przeprowadzić analizę gleby, aby dostosować nawożenie do lokalnych warunków i potrzeb stanowiska.
W ofercie Scandagra dostępne są wysokiej jakości nawozy azotowe i potasowe, wspierające rozwój roślin pastewnych, w tym także kupkówki pospolitej.
Bibliografia:
- Harasim J., Staniak M., Kupkówka pospolita – trawa o dużej trwałości, Raport Rolny 07-08/2004, s. 63-64.
- Ciepiela G.A., Jankowska J., Kolczarek R., Plon jednostek paszowych uzyskany z kupkówki pospolitej uprawianej w siewie czystym i w mieszankach z roślinami motylkowatymi, Zeszyty Naukowe nr 37/2008, s. 84-88.